Какъв килим да изберем за детската стая – част 3

Какъв килим да изберем за детската стая – част 3

Стъпка 3. Изберете типа килим за детска стая.

Има 3 основни типа килими за детски стаи: тъкани (без власинки), плетени (с възли), тъфтинг (иглонабивани).

Най-качествените и най-скъпите видове килими за детски стаи са тъканните и плетените. Тези килими за детски стаи не се разресват и не избледняват. Тъканият продукт няма купчина и често е двустранен. Тъканният килим за детска стая има основа под формата на мрежа от юта и може да има примкова или нарязана купчина. Между другото, детски килим с купчина, а не нарязана купчина, ще издържи по-дълго, ще се замърси и ще се набръчка по-малко.

Стъпка 4. Обърнете внимание на купчината на килима за детска стая.

Колкото по-дълга е купчината, толкова по-мек и по-топъл е килимът, но толкова по-трудно е да се грижите за него. За детска стая си струва да изберете килим от 5 до 15 мм. Колкото по-плътно е тъкането или купчината на килима, толкова по-издръжлив и практичен ще бъде килимът. Изрязаната купчина трябва да е с еднаква височина. Когато избирате цветен килим за детска стая, обърнете внимание на това как е боядисана купчината. Ако е едноцветен, тогава купчината ще бъде оцветена по цялата дължина, но ако боята се нанесе върху продукта чрез отпечатване, тогава в основата купчината ще бъде лека. Разбира се, боядисаните с допинг влакна запазват по-добре първоначалния си цвят.

Стъпка 5. Избор на дизайн

Килимът в детската стая може да се използва като неутрален елемент от интериора, а може и да поеме ролята на акцент в интериора на детска стая.

Не знаете кой килим за детска стая да изберете?

Ако мебелите или тапетите в интериора са много ярки и активни, изберете килим в неутрален цвят и незабележим модел. И обратно, ако мебелите и стените са лаконични, тогава пъстър килим ще бъде много полезен.

При избора на цвета на килима за детската стая можете да се ориентирате в сянката на стените, тавана или текстила. Ако е възможно, вземете със себе си в магазина мостри от тъкани за завеси, възглавници, тапицерия, тапети или боя за стени/тавани, това ще ви помогне да не сбъркате при избора на нюанс.