Фасети върху зъбите – кои са най-подходящите?

Какво представляват различните фасети върху зъбите?

Фасетите са специални накладки, които се прикрепят към зъбите. С тяхна помощ можете да коригирате формата, да скриете нежеланите пукнатини в зъбния емайл, да коригирате неравностите и да придадете бял цвят. Процедурата за поставяне на фасети е напълно безболезнена и практически няма противопоказания, така че можем да кажем, че е подходяща за почти всички.

Видове бондинг

Има няколко вида, които се различават по своя състав, експлоатационен живот и цена.

Те са следните вида:

  • Керамика. Зъбните фасети се изработват от порцелан или стъклокерамика. Такива протези се изработват на два етапа и изискват леко смилане на емайла. Керамичните са естетични и практически не се различават от истинските зъби. Благодарение на голям избор от нюанси, можете да изберете най-подходящия за естествения цвят на емайла.
  • Композитни фасети (цената за монтаж по-долу). Те са много популярни поради относително ниската си цена и бързия процес на инсталиране.
  • Циркониеви фасети (цената е по-висока от другите материали). Изработен от цирконий. Този тип има повишена здравина, естетика. Циркониевите онлеи са в състояние да скрият несъвършенствата на емайла и в същото време да изглеждат възможно най-естествени.

Луминерите са отделен вид. Те са по-тънки плочи и не изискват допълнително смилане на емайл. Луминирите са по-скъпи от фасетите. Цената е около двойна.

Как се постравят върху зъбите?

Процесът на поставяне на фасетите отнема две стъпки. На първия етап лекарят оценява състоянието на устната кухина, ако е необходимо, санира огнищата на инфекцията. След това взема отпечатък и го изпраща в лабораторията.

На втория етап зъболекарят инсталира луминери и дава препоръки за грижа.

Какви са предимствата на всеки вид материал за изработка на фасети?

Много пациенти не знаят и им е трудно да се ориентират кой материал за изработка на фасети е най-добър. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци. При избора на материал лекарят оценява състоянието на устната кухина на пациента, емайла и степента на кариес.

Самият пациент, когато избира материал за фасети, обикновено разчита на ценовата категория, тъй като някои видове имат висока цена.