Парапети за стълби – външни и вътрешни

Сигурността и обезопасяването са основните функции на парапетите за стълби. В допълнение, те придават и завършеност на фасадата при външните стълби или внасят стил в интериора – при вътрешните. Видовете парапети за стълби могат да бъдат външни или закрепени за стената с конзоли.  Предлагат се разнообразни варианти, изработени от различни материали в зависимост от вкуса и желанията на клиента.  

Алуминиеви парапети за стълби

Алуминиевите парапети са подходящи за стълби защото са неръждаеми, здрави, но леки. Разнообразието е голямо, тъй като може да се комбинират профили, цветове и архитектурни комбинации. Алуминиевите парапети, които са външни могат да бъдат с вертикален или хоризонтален пълнеж. Тези с вертикален са по-подходящи за училища и детски градини, тъй като в зависимост от разстоянието между и броя на вертикалните профили, създават повече сигурност и безопасност. Вертикалният пълнеж са разположени профили на определено разстояние, захванати за хоризонталния перваз и стълбите. Хоризонталният пълнеж е профили, разположени успоредно на перваза. Те са кръгли или квадратни. Вътрешният парапет е този, който е монтиран на стена. Подходящ е за стълби и представлява  ръкохватка, монтирана на конзоли, захванати към стената. Алуминиевият парапет в комбинация със стъклен пълнеж е подходящ за стълби и често използван. Стъклото внася разнообразие и раздвиженост на стила. Вариантите за избор са от безцветно прозрачно стъкло, цветно, матирано или с орнаменти.

Дървени парапети

Макар че се предпочитат повече при терасите и балконите, дървените парапети се използват и за стълби. Освен здравина, дървеният материал е и екологично чист, което изключва различни негативни влияния на вътрешната среда на сградата. Парапетите от дърво също предлагат голямо разнообразие по отношение на елементите на естетиката като цвят, обработка и форми. За направата на парапети се използват дървесни видове като дъб, бук, орех, череша, ясен, липа, иглолистна дървесина.  Задължителни етапи от обработката на дървените парапети са полирането и лакирането. Полирането допринася за блясък на дървото. Лакирането му придава завърше и луксозен вид. От гледна точка на дизайна дървените парапети позволяват разнообразие от решения, чрез комбинацията им с други материали. Интересни са тези със стъклен пълнеж, където уюта и топлината на дървото си кореспондира с лукса на стъклото. А комбинациите с метал и изработването на пълнежите с различни форми и дори пана създава оригиналност и неповторимост на вашите стълби.

Парапети от ковано желязо

Истински произведения на изкуството са парапетите за стълби изработени от ковано желязо. Те могат да придадат изтънчен вид на цялата външна фасада или интериор. Парапетите от ковано желязо са дизайнерският акцент на цялата сграда и определят нейния стил. Тези парапети са не само красиви, но и здрави. При тях разнообразието от профили и детайли е много голямо.  Многообразие от художествени и архитектурни комбинации, тези парапети остават във времето. Позволяват прахообразно боядисване в злато, мед, сребро, зелено. Благодарение на това може да се постигне завършена патина за около десетина минути.

Ако голямото разнообразие от парапети за стълби Ви затруднява да се спрете на нещо и да изберете Вашия парапет, се обърнете към нашите дизайнери и архитекти, които  ще Ви предложат най-доброто решение за Вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *