Инерция на отоплителната система –радиатори за отопление в подовете

Инерция на отоплителната система. Инерцията е параметър, който показва колко бързо къщата се загрява след включване на оборудването и охлажда след изключване.

Инерция на отоплителната система

Топлите подове са инерционни системи. След включването на топлите подове температурата в къщата се повишава бавно – отоплението става в рамките на 3-5 часа, а след изключване – постепенно и непрекъснато намалява. Смята се, че след изключване на ТР основата се охлажда за няколко дни.

Традиционните батерии са без инерция. Те загряват помещението за минимум време (за 0,5–1 часа), а след спиране температурата в къщата също бързо пада.

Инерцията на отоплителните мрежи не се счита ясно за предимство или недостатък на оборудването. В някои случаи това може да бъде плюс, в други – минус, в зависимост от обстоятелствата и нуждите на жителите.

Топлите подове създават повече комфорт, тъй като топлината е концентрирана отдолу, в областта на краката. Топлината, идваща отдолу, прекъсва въздуха, който постъпва през вратите, и предотвратява развитието на течение.

Смята се, че радиаторите, поради конвективния принцип на пренос на топлина, събират повече прах и изсушават въздуха, така че в къщи с топли подове въздухът е по-чист и не толкова сух. Това всъщност е предразсъдък. Разликите в количеството прах, влага и температурния режим, създадени от двата типа оборудване – класически СО и водна ТП система – не са много различни.

Ако желаете да си поръчате радиатори за отопление, ние сме на Ваше разположение. ФирмаТотал Терм ООД с офис в София п.к.1505, кв. Редута, ул. „Атанас Узунов“ 59 (близо до зала „Фестивална“). Телефон за контакт с нас: +359 2 971 7007.

Въздействие на подовото отопление върху интериора

Когато къщата има подово отопление, в стаята има много свободно пространство, тъй като няма радиатори. Пространството под прозорците не е претрупано. Наличието на отоплително оборудване в стаята се показва само от малък термостат, монтиран на стената. Липсата на обемисти отоплителни уреди в близост до стените разширява възможностите за рационално подреждане на мебели, използването на всякакъв вид завеси, подобряването на дизайна на стаята и декоративния дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *