Автобиография и профил в LinkedIn оценка от работодателите

Автобиография и профил в LinkedIn оценка, полезна информация и съвети за работа от специалистите на informjobs.com

Автобиография и профил в LinkedIn

6 начина, по които работодателите сравняват вашата автобиография и профил в LinkedIn

Случвало се е, че автобиографията ви е първото нещо, което потенциалният работодател използва, за да опознае вашия професионалист. И докато не извършиха референтна проверка, автобиографията ви беше взета на думата – буквално.

Но в наши дни има много, много начини, по които работодателят може да провери вас и вашата професионална история много преди дори да кандидатствате за работа. Въпреки че има няколко начина да направите това, големият е, както вероятно сте се досетили, чрез LinkedIn.

Въпреки че вашата автобиография и LinkedIn никога не трябва да са абсолютно еднакви, те трябва да са сходни. Ако има твърде много разлики между тях, вашето приложение вероятно ще се окаже в купчината „пропускане“.

Начини, по които работодателите сравняват вашата автобиография и профил в LinkedIn

Търсене на множество профили

Може да сте служител, който работи на свободна практика в съвсем различна професия – помислете за счетоводител, който прави торти. И тъй като имате две различни професионални персони, може да смятате, че има смисъл да имате два профила в LinkedIn, един за половината ви счетоводител и един за половината ви пекар.

Освен факта, че наличието на повече от един акаунт в LinkedIn нарушава потребителското споразумение, множество профили могат да изглеждат подозрителни за работодателите. Работодателят може да се чуди защо държите тези неща отделно и какво друго може да се опитвате да „разделите“.

По-добре е да имате един добре оптимизиран профил, който да удивява потенциалните работодатели. Винаги можете да запазите информацията за печенето на тортата за интервюто или да я включите в автобиографията си, но не и в профила си в LinkedIn.

Копиране/Поставяне

Първото нещо, което мениджърът по наемането може да направи, когато преглежда автобиографията ви, е да отвори вашия профил в LinkedIn, за да види дали двамата са клонинги. Въпреки че технически няма нищо лошо в това, вие пропускате златна възможност да впечатлите работодателите.

Например автобиографията ви обикновено не трябва да е дълга повече от две страници. Проблемът, разбира се, е, че можете да подчертаете само някои от вашите умения и опит.

Но вашият профил в LinkedIn няма това ограничение. Това го прави чудесно място да обсъдите всичките си постижения, да се свържете с проекти, които показват, че имате правилните умения, и всичко друго, което е от значение за вашите квалификации, но не се вписва в автобиографията ви.

И ако не друго, копирането и поставянето на автобиографията ви във вашия профил в LinkedIn (или обратно) може да накара да изглежда така, сякаш просто преминавате през движенията, вместо да сте дълбоко заинтересовани от тази конкретна роля. Изпращането на персонализирана автобиография, която е подобна, но не същата като вашия профил в LinkedIn, показва, че се интересувате от тази роля в тази компания.

Хора, които може да познавате

Ако търсите работа в рамките на текущата си индустрия, има вероятност вашият потенциален работодател и вие да имате някои от същите връзки. Ако твърдите, че имате много опит в кариерата си, но връзките ви в LinkedIn разказват различна история, това може да означава, че разтягате истината.

Изключението е, ако сменяте кариерата. В този случай вероятно няма да имате същите или подобни връзки, но можете да разгледате тази разлика в мотивационното си писмо.

Вашият опит

Според автобиографията ви вие сте били мениджър, лидер на промените и ментор на почти всяко място, на което някога сте работили. Но вашият профил в LinkedIn предполага друго. Вместо публикации или преживявания, които подчертават тези постижения, по-голямата част от вашия профил показва, че сте индивидуален сътрудник.

LinkedIn е фантастично място да покажете вашите умения и постижения. И макар че може да не ви е удобно да се хвалите, вашият профил в LinkedIn трябва да отразява това, което твърди вашата автобиография. В противен случай мениджърът по наемането може да се усъмни в тях.

Нещата не съвпадат

Има някои изключения от правилото „не копирайте/поставяйте“:

  • Вашето образование;
  • скорошна трудова история;
  • сертификати са примери за елементи, които трябва да са еднакви във вашата автобиография и профил в LinkedIn.

Така че, точно както трябва да актуализирате автобиографията си на всеки шест до 12 месеца. Вие също трябва редовно да актуализирате профила си в LinkedIn, особено ако започвате да търсите работа.

Например, може да сте добавили работа към вашия LinkedIn, която вече не се появява в автобиографията ви по различни причини. Или имате сертификат, който е изтекъл преди малко. Каквото и да е, почистете профила си. За да се уверите, че съвпада с автобиографията ви.

Вашата скорошна дейност

ДОБРЕ. Скорошната ви активност в LinkedIn не е нещо, което можете да включите в автобиографията си. Но работодателите ще разгледат и сравняват скорошната ви дейност с текущата ви автобиография, за да ви разберат по-добре като кандидат.

Например, можете да пишете за тенденции във вашата индустрия, демонстрирайки, че сте образовани и информирани за вашата област. Или споделяте информация за последните победи на вашата компания. Каквото и да е, скорошната ви дейност – или липсата на такава – може да разкаже на мениджъра по наемане много за вас!

Подобно, но не същото

Когато ти кандидатстваш за работа, е повече от вероятно бъдещият шеф да направи някои онлайн разузнавания. Това е с цел да научи повече за вас. И макар че може да проверяват други платформи за социални медии, вашият профил в LinkedIn е може би сайт номер едно. Той ще бъде разгледан внимателно.

Да се уверите, че профилът ви в LinkedIn и автобиографията ви са подравнени, е фантастичен начин да гарантирате, че вашето приложение е изтласкано до върха на купчината!

Създаването на убийствена автобиография е друг чудесен начин да ви помогнем да проведете интервюта. И нашите кариерни треньори са тук, за да помогнат! Нашите вътрешни експерти знаят всички съвети и трикове. Те ще ви помогнат да напишете автобиография, която дава резултати. Така че насрочете срещата си днес!

Своята автобиография, може да напишете дори в Аладжа манастир.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО